Thursday 25 July 2013

Resepi: Macaroni Baked Cheese

One of my favourite western dish is Lasagnia. Namun nak membeli pasta lasagnia dalam kotak tu sangat sukar ditempat yang terpencil nan indah ini. Maka demi melayankan nafsu serakah mengusai diri untuk memakan cheesy food, terpaksalah meng GOOGLE resepi yang ada cis dan kembar kepada lasagnia that is Macaroni Baked Cheese.

Sedap! Memang Macaroni Baked Cheese harus di cuba! Gambar buruk sebab baked dalam ni, makan pun dalam ni. Malas hambe nak kuarkan dan hidang cantik-cantik semata-mata nak hamek gambar meriah.



Resepi macaroni baked cheese

sumber : mix and match dari blogger lain-lain
2 org makan

Bahan-bahan:

2 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum
2 kotak kecil susu segar
2 keping keju
Secubit lada hitam dan garam
2 ulas Bawang putih
1/4 Bawang Besar 
 2 helai Bay Leaves

 Makaroni (utk 2 org) daging kisar 1/2 biji bawang besar - potong dadu 2 ulas bawang putih - cicang
1 tin prego italian sauce
Cendawan butang
sosej
mix herbs (basil,thyme dll)
1sb olive oil

Keju Mozarella secukupnya (saya guna cheddar cheesedale jerr)

Cara-cara:


Macaroni

1. Rebus macaroni sampai lembut. Letak garam sedikit.
2. Toskan Macaroni, dan letakkan sedikit olive oil. Gaul rata. Tujuannya tanak bagi melekat

Sos putih
  1. Tumis bawang putih & Bawang Besar dengan butter
  2. Masukkan 2 helai Bay Leaves & sedikit Oregano Leaves. 
  3.  Masukkan susu segar dan cheese
  4. Masukkan tepung gandum, serbuk lada hitam dan garam. Kacau sehingga mendidih.

Sos merah

  1. Tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik bau dan kemudian masukkan daging cincang.
  2.  Agak-agak dah kering air daging, masukkan Prego Italian Sauce.
  3. Masukkan garam n gula, renehkan sebentar.
  4. Masukkan sosej. Gorengkan sehingga empuk.
  5. Masukkan cendawan dan mix herbs. Kacau rata.


Combine together:

1. Layer gilir-gilir sos merah-> macaroni-> sos putih-> macaroni-> sos merah-> macaroni->l astly sos putih

5. Letakkan cheese di atas sekali.
6. Panaskan Oven 180 darjah celcius, 15-20 minute.


No comments:

Post a Comment