Saturday 29 June 2013

Resepi: Pulut Durian Simple

Pulut Durian memang menu wajib time musim durian ni. Maklumlah kan, rasa lemak manis berkrimnye sangatlah disukai ramai. Walaupun sekarang ni belum start musim durian, tapi tekak dah nak makan sangat tak hengat, ajak hubby pegi terjah penjual durian kat bandar. Dapatlah tangkap 2 biji durian, Musang King dan tak tahu king ape dah, tapi total cost, RM 28. Mahallll ekk rupenye durian Musang King ni! Kite biasa makan durian kampung jer. Harga Musang King ni kalau yang tak biasa beli, timbang pakai kilo. RM 12 sekilo. Tu pun katenye Musang King Thailand. Pendatang asing lah tu, tapi mahal jugek.


Pulut Durian Simple
Serving: 2 person

Bahan-bahan:
  • 1 cawan beras pulut
  • 1/2 cawan pati santan (saya guna santan kotak jer)
  • 1 helai daun pandan
  • Garam secukup rasa
  • Durian 5-8 ulas
  • 1/2 Gula Melaka (saiz kecik)
Cara-cara
  1. Basuh beras pulut dan tanak dalam periuk nasi. Bila dah menggelegak, buang air dalam periuk nasi tu, pastu continue sampai masak (petua tanak pulut dari ayah).
  2. Untuk santannya: Masak santan bersama air, gula melaka, daun pandan dan garam. Kacau di atas api yang perlahan sehingga mendidih. Masukkan durian.
  3. Siap. Boleh di hidang.

No comments:

Post a Comment