Wednesday 15 May 2013

Akok Jagung yang tak menjadi

Ritu kan, kite ada buat akok jagung taw. Tapi tak menjadi. Tengok la rupe kat bawah tu, memang bukan rupe akok kan? Jagung tu nampak la timbul-timbul. Dah la tak cantik, apetah lagi nak jadi kedut-kedut, alih-alih jadi licin macam pakai botox gitu. Tak tahu la error kat mana....... 
Tapi rasa memang rasa akok taw, tekstur kat dalam memang dah kena ! Kite guna resepi akok jagung kat bawah ni haa... 



AKOK JAGUNG
resepi : atie

Bahan-bahan :
400 ml santan pekat
200 ml air
10 biji telur gred B
200 gram gula perang
100 gram tepung gandum
130 gram jagung krim
1 sudu teh garam
1 sudu teh esen vanilla
sedikit pewarna kuning

Cara menyediakan :
  1. Panaskan oven menggunakan suhu 180'c. Oleskan acuan muffin dengan sedikit minyak masak dan letakkan di dalam oven.
  2. Satukan semua bahan dan blend / kisar sehingga semua bahan sebati.
  3. Keluarkan acuan yang dipanaskan tadi dan tuang adunan sehingga penuh.
  4. Bakar selama 10-15 minit atau sehingga masak.
Psst: Rasanya bukan salah resepi ni, tangan yang buatnya tak reti. Hohoh

No comments:

Post a Comment