Ritu kan, kite ada buat akok jagung taw. Tapi tak menjadi. Tengok la rupe kat bawah tu, memang bukan rupe akok kan? Jagung tu nampak la timbul-timbul. Dah la tak cantik, apetah lagi nak jadi kedut-kedut, alih-alih jadi licin macam pakai botox gitu. Tak tahu la error kat mana.......
Tapi rasa memang rasa akok taw, tekstur kat dalam memang dah kena ! Kite guna resepi akok jagung kat bawah ni haa...
AKOK JAGUNG
resepi : atie
Bahan-bahan :
400 ml santan pekat
200 ml air
10 biji telur gred B
200 gram gula perang
100 gram tepung gandum
130 gram jagung krim
1 sudu teh garam
1 sudu teh esen vanilla
sedikit pewarna kuning
Cara menyediakan :
resepi : atie
Bahan-bahan :
400 ml santan pekat
200 ml air
10 biji telur gred B
200 gram gula perang
100 gram tepung gandum
130 gram jagung krim
1 sudu teh garam
1 sudu teh esen vanilla
sedikit pewarna kuning
Cara menyediakan :
- Panaskan oven menggunakan suhu 180'c. Oleskan acuan muffin dengan sedikit minyak masak dan letakkan di dalam oven.
- Satukan semua bahan dan blend / kisar sehingga semua bahan sebati.
- Keluarkan acuan yang dipanaskan tadi dan tuang adunan sehingga penuh.
- Bakar selama 10-15 minit atau sehingga masak.
Psst: Rasanya bukan salah resepi ni, tangan yang buatnya tak reti. Hohoh
No comments:
Post a Comment