Tuesday 26 February 2013

Resepi Homemade ice cream


Tadaaa..homemade ice cream in da house!! Siyesli senang bangat nak buat ice cream yang sedap berkrim lagi sedap dari Basskinn Robbin tahu. Kalau kena resepi dan rukun tertibnya, sangat menjadi dan boleh menjadi kebanggaan kita bersama.

Yang ni rupe bila salah baca resepi. 2 cawan coffeemate tersilap jadi 2 sudu je.Muahahaha.. sangat jauh di situ.

Yang ni rupa bila sukatan dah dibetulkan dan nampak lebih profesional. Pekat, likat dan berkrim.Slurrpp!

 Yang ni biala dah siap, rupanya macam ice cream lah kan? 

Jangan lupa tambahkan keistimewaan ice cream ini dengan Hersheys yang ada dalam peti ais yang dah lama dilupakan. Baik tambah dalam ice cream, jadi lebih spesel. Mana ada Hersheys kat Baskin Robin, ada ke? yang ada choc cair Hersheys yang picit-picit tu ada la rasanya.Jangan masukkan seketul-seketul.Potong kecik-kecik kasi senang munch-munch.

Resepi?

2 kotak susu dalam kotak, apa-apa brand lah.I guna Magnolia
2 cawan coffeemate
2 sudu ovalette
1/4 cawan susu pekat manis
Hersheys
Badam

Cara-cara:

Blend semua yang keempat-empat diatas sampai likat dan kembang. 
Lastly, tabur hersheys dan badam. Masukkan dalam bekas, dan sejukkan.

Sunday 24 February 2013

Resepi Egg Benedict


 Sooooooo buruk kan rupa egg benedict i buat? Boleh makan tahu, walaupun nampak macam roti yang ada kulapuk roti sudah . Yang penting telur mata still suam-suam kuku gitu. Sedap ker? hmmm.. not that tasty. Telur mata je yang okey.

This one is the real egg benedict . http://www.simplyrecipes.com


Resepi yang simple ni haa:

2 biji telur
2 keping roti putih - dibuang tepinya
lada hitam
Sedikit butter atau majerin
Garam
Sedikit mix herbs

  1. Letak butter dalam bekas membakar yg digunakan.
  2. Letakkan sekeping roti didalam bekas muffin. 
  3. Butterkan roti, taburkan sedikit lada hitam dan garam.
  4. Pecahkan sebiji telur ke atas roti. 
  5. Tabur lagi sedikit lada hitam & garam. 
  6. Taburkan mix herbs
  7. Bakar pada suhu 180 C selama 15-20min atau hingga telur putih just set & telur kuning cair sedikit. Sedia untuk di nikmati

Tuesday 5 February 2013

Resepi Coney Dog

Coney Dog is not a real dog. Origi from Coney Island, hotdog = Coney Dog sebab ada daging tabur-tabur kat atas frankfurter ( source: mypedia reka sendiri supaya mudah paham.

"In Wikipedia, A Coney Island hot dog (also coney dog or coney) is a natural-casing beef hot dog, topped with an all-meat beanless chili, and diced or chopped white onions, with one or two strips of yellow mustard"

Ini adalah resepi yang mudah untuk orang yang nak cepat atau takde masa nak memotong semua sayuran di dapur. Sedap dan mudah.

Resepi?

Roti bun panjang
Frankfurter Ayamas
Olive oil
Mix herbs
Pepper
Butter

Panaskan oven 180 darjah C. Letakkan Frankfurter, olive oil, mix herbs dan pepper atas dulang pembakar. Bakar hingga masak

Sos daging:

1 tbsp. butter/olive oil
Daging cincang (saya guna ayam, sebab frankfurter ayam)
1 buku onions, chopped
1 clove garlic, crushed
1 tbsp. mustard
2 sudu tomato sauce
1 tbsp.kunyit
Salt and pepper to taste
2 tbsp. chili powder/paprika
Mushrooms (i love mushroom, sebab tu sesuka hati tambah)

Panaskan minyak zaitun. Tumis bawang putih dan bawang besar sampai garing dan kekuningan. Masukkan daging cincang.Kacau sehingga masak sekata.Masukkan Mustard, sos tomato,kunyit, paprika dan garam.Lastly masukkan tomato cincang dan mushrooms.

Cara susunan:

Butter tu sapukan dulu pada bun.Letak frankfurter, pastu letak sos daging tadi.Lepas tu letakla sos apa yang korang suka kat atas. Saya letak sos Cili dan Thousand Island. Kalau suka mustard, boleh letak.

Makannn!!